Mercedes a decis să schimbe producția: promite aproape 10.000 de aparate de respirație

de: Teodora Tudosie
08 04. 2020
„Pacient” care folosește dispozitivul CPAP

Mercedes contribuie și ea la rezolvarea crizei actuale, prin producerea unor dispozitive care ajută bolnavii infectați cu noul virus.

Producătorul de motoare de Formula 1 a colaborat cu ingineri și clinicieni din cadrul University College London pentru a proiecta un aparat de respirație pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Acesta ar urma să poată fi produs în masă, pentru a limita nevoia de ventilatoare.

Dispozitivul The Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) a fost recreat după un aparat care exista deja, în mai puțin de 100 de ore. 100 dintre dispozitivele nou-proiectate de Mercedes vor fi utilizate în studiile clinice la UCLH. Ulterior, ar urma distribuirea rapidă la spitalele din Marea Britanie, „înaintea creșterii prognozate în internările din spitale COVID-19”. În urma studiilor clinice, ar putea produce până la 1.000 de astfel de dispozitive pe zi.

La ce ajută aparatele de respirație proiectate de Mercedes

Persoanele afectate de COVID-19 au nevoie de ajutor pentru a respira cum trebuie, iar pentru asta sunt folosite, în mod obișnuit, ventilatoarele. Însă pentru că există prea mulți bolnavi în spitale, ventilatoarele nu sunt suficiente pentru toată lumea. Aici intervin dispozitivele de respirație CPAP, care pot fi folosite pentru pacienții cu simptome ceva mai ușoare.

În esență, dispozitivele create de Mercedes ajută la menținerea căilor respiratorii ale pacienților deschise și la creșterea cantității de oxigen care intră în plămâni. Astfel, acestea împing aerul și oxigenul în gură și nas, în ritm continuu.

„Aceste dispozitive vor ajuta la salvarea de vieți, asigurându-se că ventilatoarele, o resursă limitată, sunt utilizate doar pentru cei mai grav bolnavi”, spune profesorul Mervyn Singer, consultant critical care la University College London Hospitals (UCLH).

Profesorul Tim Baker de la UCL spune că un proces care poate dura ani a fost redus la câteva zile, explicând că echipa a lucrat intens pentru a dezasambla și analiza un dispozitiv existent înainte de a utiliza simulări computerizate pentru a crea cea mai bună versiune a unui asemenea aparat.